Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Pyszności w słoiczku
Najłatwiejszym i zarazem najszybszym sposobem na przygotowanie posiłku dziecku, jest skorzystanie z bogatej oferty gotowych obiadków oraz deserków w słoiczku. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele takich produktów różnych wiodących firm. Nie ma znaczenia, którą wybierzemy, gdyż wszystkie spełniają w
Zakazany owoc
Pizza z serem, frytki z ketchupem, zimna coca-cola, a na deser chipsy i czekoladowe smakołyki. Niestety te pyszne rarytasy, choć powszechnie uznawane za niezdrowe coraz częściej trafią na talerze już najmłodszych dzieci. Nawet dwulatki doskonale wiedzą, co to jest McDonald. Najgorsze jest to, że ich
Olej do smażenia - jaki wybrać?
Kilka lat temu Polacy niemal znacznie ograniczyli używanie olejów w kuchni. Dużą popularność w naszym kraju zyskała natomiast oliwa z oliwek, którą dodawaliśmy zarówno do sałatek, jak i używaliśmy do smażenie. Okazuje się jednak, że nie jest to tłuszcz nadający się najbardziej do cieplnej obróbki
Orzechy piniowe
Orzeszki piniowe to bardzo popularny dodatek do dań kuchni włoskiej. Niestety, w Polsce wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Tymczasem na tle innych orzechów, które wszystkie zawierają dużo wartościowych dla naszego organizmu substancji, piniole wyróżniają się niespotykaną zawartością cynk
Moda na wegetarianizm
Współcześnie bardzo często mówi się o zdrowym żywieniu i dobrze, że tak jest, bo przecież dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niektóre osoby są święcie przekonane, że optymalnym rozwiązaniem w temacie żywienia jest całkowite zrezygnowanie z potraw mięsnych. Nie brakuje też
Wartościowe posiłki
W dzisiejszym świecie wielu z nas ma tyle codziennych obowiązków, że nie ma czasu na nic. Aktywne i pełne wyzwań życie potrafi być ciekawe, jednak zbyt szybkie tempo może dość poważnie odbić się na naszym zdrowiu. Kiedy praca i inne codzienne sprawy pochłaniają zdecydowaną większość każdego naszego
Ryż z jabłkami
Ryż to ważny składnik diety, ponieważ pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Gotowany może szybko się znudzić, warto więc pomyśleć o innej wersji tego przysmaku. Ryż można podać na słodko z odrobiną cukru brązowego – smakuje wyśmienicie, dobrze się prezentuje i nie ma dużo kalorii. Jest też
Świąteczne dania z ryb
Dania z ryb to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole – tym bardziej, że większość osób cały czas utrzymuje tradycję sprzed lat i powstrzymuje się przed jedzeniem mięsa w dniu poprzedzającym Boże Narodzenie. Jakie ryby więc najlepiej zaserwować na wigilijną kolację? Najbardziej popularny w tym okre
Founde czekoladowe
I znów słodka propozycja. Czekolada jest zdrowa. Niektórzy piszą, że czekolada jest z kakaowca, kakaowiec jest rośliną, więc zjadają czekoladę tak naprawdę jesz zdrową sałatkę. Cóż, jakieś wytłumaczenie to jest! A tak całkiem na poważnie – czekolada jest zdrowa, ale tylko czarna z dużą zawartością k
Zdrowe tarty na obiad
Tarta to bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie, które możesz zaserwować swoim domownikom na niedzielny obiad. Jego wykonanie zajmie ci najwyżej pół godziny. Ważne jest dobrze wyrobione i podpieczone ciasto. A potem już tylko możesz liczyć na swoją fantazję i dowolnie dobierać składniki na smako
Pomidorowe specjały obiadowe
Pomidory to bardzo popularne warzywa, używane praktycznie we wszystkich kuchniach świata. Nic dziwnego, są bowiem smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia na wiele sposobów. Z pomidorowo możesz ugotować aromatyczną zupę. Gdy przyprawisz ją świeżymi ziołami, najlepiej bazylią lub ziołami prowansalski
Żywienie dzieci 0-5 lat
Karmienie dzieci w okresie od urodzenia do piątego roku życia, jest bardzo zróżnicowane i wiąże się z wieloma czynnikami decydującymi o urozmaicaniu diety.Z pewnością okres od urodzenia do ukończenia pierwszego roku życia dziecka jest najbardziej burzliwym, jeżeli chodzi o dietę dziecka. To również