Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Nadwaga, otyłość konsekwencja złych nawyków
Niestety trzeba powiedzieć głośno i otwarcie, że w dzisiejszych czasach rodzice zaniedbują swój najważniejszy obowiązek, jakim jest dbanie o zdrowy i prawidłowy rozwój dzieci. Coraz częściej obserwuje się tendencję do nadwagi już u najmłodszych dzieciaków. Główną przyczyną takiego stanu jest nie dop
Szparagowa uczta obiadowa
Sezon na szparagi właśnie rusza pełną parą. W sklepach i na straganach możemy wybierać spośród różnych odmian tego cennego i smacznego warzywa. Najbardziej popularne są szparagi białe i zielone. Wszystkie odmiany są bardzo zdrowe, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu, zwłaszcza teraz, wiosną
Nie masz pomysłu na obiad
Urozmaicanie diety dziecka to nie lada wyzwanie. Chcemy, aby nie było monotonii i nudy na talerzu, aby dziecko wszystko chętnie zjadło. Jednak po pewnym czasie zwyczajnie zaczyna nam brakować pomysłów na obiad lub nie wiemy, w jaki sposób ułożyć odpowiednią dietę. Dobrym sposobem jest zajrzenie do I
Kasza na wiele sposobów
Wiele osób nie lubi kaszy. Są też tacy, którzy nie przywiązują się do jej walorów smakowych, ale cenią ją przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne. Kasza to inaczej jadalne nasiona zbóż posiadające wysoką wartość odżywczą. Zawierające one mnóstwo cennych dla zdrowia składników, m. in. ma
Zupy – tradycyjnie najlepsze
W tradycyjnej polskiej kuchni zupy zajmują swoje ważne miejsce. Nasza narodowa kuchnia pełna jest przepisów na te smaczne i pożywne dania. Sprawdzone receptury na smakowite, warzywne wywary często przekazywane są z pokolenia na pokolenie, przez nasze mamy i babcie. Zupa przez jednych traktowana jes
Kiełki - bogactwo witamin
Kiełki to wspaniały, wiosenny dodatek do kanapek, twarożków i sałatek. Oprócz tego, że nadają one przygotowywanej potrawie bardzo dużo niepowtarzalnego smaku, zawierają też wiele cennych wartości odżywczych. Jakich? Ich lista jest niezwykle długa. Kiełki mają bowiem w swoim składzie zarówno witamin
Właściwości lecznicze granatu
Granat to jeden z owoców, którego właściwości lecznicze znane były chińskim lekarzom już od czasów starożytnych. Jakie dolegliwości wówczas zwalczano za jego pomocą? Medycy uważali wtedy, że granat to owoc, który zapewni im długowieczność. Jako, że składa się w przeważającej części z samych ziaren,
Amarantus - bezglutenowe zboże
Polacy coraz bardziej zaczynają doceniać zalety zrównoważonej i prawidłowo dobranej diety. Nic więc dziwnego, że w ostatnim czasie niemal zawrotną karierę w naszym kraju robią produkty, które choć wykorzystywane są w przemyśle spożywczym od wieków, u nas stanowią zupełną nowość. Jednym z nich jest a
Pierogi z grillowanym kurczakiem
Pierogi to danie wymagające, ale bardzo smaczne. Przyjęło się, że jest tuczące, z uwagi na dużą ilość mąki pszennej, jaka idzie do ciasta. A gdyby tak zrobić fit pierogi? Bo rodzajów pierogów jest mnóstwo, nie kończą się na lubianych przez wszystkich ruskich. Może warto pomyśleć o pierogach ze szpin
Drób na święta
Choć w Wigilię Bożego Narodzenia większość z nas zgodnie z tradycją powstrzymuje się od jedzenia mięsa – pierwszy i drugi dzień świąt rządzi się już zupełnie innymi prawami. Na stołach pojawiają się wtedy różnego rodzaju mięsne dania, które są wprawdzie wyjątkowo smaczne, ale również ciężkie dla żo
Wielkanocne śniadanie
Wielkanocne menu skupia się głównie na świątecznym śniadaniu – to właśnie ono jest najważniejszym posiłkiem w czasie Wielkanocy. Co więc musi się w nim znaleźć? Z pewnością nie możemy zapomnieć o produktach, które znalazły się w naszej wielkanocnej święcące. Dzielenie się chlebem, jajkami czy kiełb
Krem z pomidorów
Zupy warzywne niezabielane mąką są bardzo zdrowe, a do tego niesamowicie smaczne. Szczególnie dobrze smakują jesienią oraz zimą, kiedy za oknem jest szaro i ciemno. Wracając zmarznięci z pracy marzymy o rozgrzaniu się – nic tak dobrze wówczas nie działa, jak pyszna zupa. SKŁADNIKI: 2 litry bulionu,