Kanapka jak z slow fooda
Fast foody wciąż wiodą prym wśród barów szybkiej obsługi. Ociekające tłuszczem frytki, hamburgery z mrożonego mięsa oraz zimna cola z lodem. Bomba kaloryczna i nadwaga gwarantowana. Nadzieją napawa fakt, że powstaje coraz więcej barów proponujących slow food, czyli zdrowe jedzenie w szybkiej formie. Takie dania, a najczęściej są to kanapki, z powodzeniem przygotujemy samodzielnie w warunkach domowych. To naprawdę nic trudnego, a efekt jest niesamowity i… przepyszny! SKŁADNIKI: długa bułka z mąki pełnozbożowej, sałata lodowa, papryka żółta, pieczona pierś z kurczaka, jogurt naturalny, czosnek, sół, pieprz, jajko.
Bułkę przekrawamy na pół. Na jednej połówce układamy sałatę lodową, jajko pokrojone w talarki i słupki papryki. Na samej górze kładziemy pokrojonego pod skosem kurczaka. Całość polewamy dressingiem wykonanym z jogurtu naturalnego, czosnku (w zależności od preferencji) oraz przypraw. Kanapkę przykrywamy drugą częścią bułki. Taką kanapkę zabierzemy ze sobą do pracy, sprawdzi się nie tylko jako zdrowe drugie śniadanie, ale i jako szybki obiad.