Dwanaście potraw wigilijnych

Dwanaście potraw wigilijnych

Wigilii Świąt Bożego Narodzenia towarzyszy wiele różnych tradycji, z których duża część związana jest z wigilijnym stołem. Nie może na nim zabraknąć pustego talerza dla niespodziewanego gościa, a pod obrusem koniecznie musi znaleźć się opłatek. Obowiązkiem jest także przygotowanie dwunastu potraw, które mają symbolizować dwunastu apostołów. Jakie danie powinny znaleźć się więc na wigilijnym stole? Zgodnie z tradycją powinny być to potrawy postne – obecne prawo kościelne zezwala jednak na spożywanie mięsa w Wigilię.

Mimo to wiele osób trzyma się obyczaju z dawnych lat, a na świątecznych stołach królują takie dania jak: czerwony barszcz z uszkami, śledzie, karp – smażony lub podawany w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami. Na deser natomiast najczęściej podaje się makowiec, piernik bądź kutię wigilijną, a jako napój serwowany jest kompot z suszu. Przy wigilijnej kolacji należy pamiętać, aby spróbować wszystkich dwunastu potraw. Jeżeli tego nie zrobimy dostatek i szczęście nie będą nam sprzyjać.