Pomidorowe specjały obiadowe
Pomidory to bardzo popularne warzywa, używane praktycznie we wszystkich kuchniach świata. Nic dziwnego, są bowiem smaczne, zdrowe i łatwe do przyrządzenia na wiele sposobów. Z pomidorowo możesz ugotować aromatyczną zupę. Gdy przyprawisz ją świeżymi ziołami, najlepiej bazylią lub ziołami prowansalskimi, taką zupą z pewnością nikt nie pogardzi.
Możesz podać do niej bagietkę czosnkową zapiekaną z serem. Zyskasz szybkie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Pomidory, zwłaszcza te koktajlowe idealnie nadają się do przyrządzania wszelkiego rodzaju sałatek. Możesz je serwować jako przystawkę przed obiadem.
Z pomidorów (w połączeniu z papryką, cebulą i kiełbaską) bez problemu przygotujesz także leczo, które najlepiej smakuje z ryżem. To syte danie z pewnością zadowoli najbardziej wymagających gości. Prawdziwym źródłem zdrowia jest też sok pomidorowy. Warto wiedzieć, że pomidory, zwłaszcza te spożywane na surowo, zawierają cenny przeciwutleniacz – likopen.
Wykazuje on ochronne działanie przeciwnowotworowe. Tak więc pomidory pod każdą postacią – jedzmy na zdrowie!.