Orzechy piniowe
Orzeszki piniowe to bardzo popularny dodatek do dań kuchni włoskiej. Niestety, w Polsce wciąż nie cieszy się zbyt dużą popularnością.
Tymczasem na tle innych orzechów, które wszystkie zawierają dużo wartościowych dla naszego organizmu substancji, piniole wyróżniają się niespotykaną zawartością cynku. Dlaczego jeszcze warto jeść orzeszki pinii? W składzie pinioli znajdziemy sporą ilość witamy K – pod tym względem mogą się z nimi równać tylko nerkowce.
Ta z kolei odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Hamuje też zbyt obfite krwawienie miesiączkowe, działa antynowotworowo i chroni przez osteoporozą dzięki właściwością uwapniającym kości.
Orzeszki pinii to także jedne z najlepszych źródeł niacyny. Ta z kolei pomaga naszemu organizmowi walczyć z wypadaniem włosów i chorobami skóry, a także wspiera pracę układu nerwowego.
W piniolach występuje też cenny potas regulujący ciśnienie tętnicze. Przez swoją wysoką zawartość cynku, który wpływa na wzrost płodności, orzeszki pinii uważane są za afrodyzjak.
Warto je dodać więc do romantycznej kolacji.