Drób na święta
Choć w Wigilię Bożego Narodzenia większość z nas zgodnie z tradycją powstrzymuje się od jedzenia mięsa – pierwszy i drugi dzień świąt rządzi się już zupełnie innymi prawami.
Na stołach pojawiają się wtedy różnego rodzaju mięsne dania, które są wprawdzie wyjątkowo smaczne, ale również ciężkie dla żołądka.
Warto więc choć w części z nich wykorzystać drób, jako że to właśnie białe mięso jest jednym z najzdrowszych.
Jak jednak przyrządzić kurczaka, który przecież bardzo często gości na naszych stołach w świąteczny sposób? Przepisów na świąteczne dania z drobiu jest tak naprawdę mnóstwo i na pewno każdy z nas znajdzie coś dla siebie.
Jednym ze sposobów jest podanie pieczonych nóżek z sosem grzybowym, który niewątpliwie bardzo kojarzy nam się z okresem świątecznym.
Z mięsami dobrze komponuje się także żurawina oraz borówka, które uczynią naszego kurczaka bardziej wykwintnym.
Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby kurczaka zastąpić indykiem – jego mięs jest jeszcze bardziej delikatne, a pieczony w całości zrobi wrażenie na wszystkich gościach.